Razbudite se na zdrav način. Ako vam se čini da ne možete da provedete jedan dan bez kafe možda je vreme da tome stanete na put.

Možda ne možete da zamislite da započnete dan bez jutarnje kafe, ali to je zapravo moguće uz par jednostavnih i pre svega efikasnih saveta. Iako mislite da nema ništa bolje za razbuđivanje od šoljice mirisne kafe, zbog negativnih simptoma kofeina na organizam možda bi trebalo da jutro započnete na zdraviji način.

1. Budite se u isto vreme

Ako vam raspored obaveza varira u toku nedelje, vaš organizam se neprestano trudi da se prilagodi. Razmislite o svom rasporedu i odlučite koje vreme je odgovarajuće za ustajanje i budite se svakog dana u isto vreme.

Tako će se organizam lakše navići na raspored, pa će vam biti i lakše da ustanete ujutru.

2. Započnite dan vežbanjem

Nema ništa bolje, nego da dan započnete jutranjom gimnastikom i laganim vežbama istezanja. Ako više volite trčanje, jutarnje trčanje ili brzi hod na svežem vazduhu će vas smesta razbuditi, pripremajući vas za uspešan dan koji je pred vama.

3.  Istuširajte se hladnom vodom

Najbrži način da se ujutru probudite je da se istuširate hladnijom vodom. Možda vam to zvuči kao loša ideja, ali ako se istuširate toplom vodom, osećaćete se opuštenije i „ušuškano“. Sa druge strane, ako postepeno puštate hladniju vodu, lakše ćete se razbuditi.

4. Svež vazduh i sunčeva svetlost

Jedan od najboljih načina da se razbudite bez kofeina jeste izložiti svoje telo prirodnom suncu i čistom vazduhu. Takođe, u toku dana kada osetite umor, izađite na svež vazduh i duboko udahnite nekoliko puta, ili još bolje – prošetajte.

Ovo će pomoći vašem telu da se brzo razbudi. Zavese u spavaćoj sobi u toku noći razmaknite kako biste mogli da se probudite uz sunce.

5. Izbegavajte ugljene hidrate

Ukoliko ujutru unesete dosta ugljenih hidrata, za nekoliko sati ćete osetiti pad energije. Umesto toga, pokušajte da za doručak jedete jaja, povrće, voće, umesto peciva, žitarica i sličnih namirnica.