Večera treba da bude omiljeni dio večeri. Kada ispraćate dan koji prolazi sa zadovoljenim čulima. A to su ukus i miris.

Kada su u pitanju savršeni parovi, teško je pronaći bolje od crnog vina i sočnog dobro pečenog odreska. Vino sa biftekom je odličan način da poboljšate ukuse pića i hrane.

Odlično vino može pružiti kiselkast okus i ugodnu slatkoću koja se savršeno slaže sa slanim, masnim, dubokim sokovima odreska. Uzmite veliki zalogaj, a zatim uzmite gutljaj vrhunskog crnog vina i uživajte u osećaju ukusa uparivanja vina sa odreskom.

Bilo da slavite posebnu priliku kao što je godišnjica u udobnosti svog doma i jedete t-bones – ili jednostavno želite uživati ​​u životu i skuhati sebi veliku ribu srijedom navečer, iskustvo je bolje kada znate da ste jeli savršeno vino za uparivanje s vašim nježnim odreskom.

Šta ovo uparivanje čini tako ukusnim?

Osim što će vaše nepce zagolicati kako treba, odgovor, kao i kod većine stvari, dolazi iz nauke. Unutrašnja kompozicija crnog vina i bifteka kombinacija je kulinarskog raja. Kada je u pitanju vino, sve se svodi na tanine.

Tanini su prirodni spojevi (koji se nazivaju i polifenoli) koji se nalaze u kožici, stabljici i sjemenkama grožđa. Jedinjenja se oslobađaju kada se ovi dijelovi grožđa spoje natapanjem u sok od grožđa nakon ceđenja.

Još jedan izvor tanina vina dolazi iz bureta u kojem se čuva, koje ono apsorbira tokom procesa starenja. Možda se čini kao samo način skladištenja, ali bačva može doprinijeti i cjelokupnom okusu i punoći vina. Jednostavan način da utvrdite koliko su tanini jaki u vinu je da obratite pažnju da li je ukus u ustima posebno suv nakon što ga popijete. Što je ukus suvlji, tanin je jači. Tada je večera najmoćnijeg ukusa

Njegova snaga korelira s time koliko je dugo trajao proces namakanja nakon pritiskanja. Što je namakanje duže, tanin je jači. Stoga, crno vino obično ima mnogo jače tanine od bijelog vina jer kožica grožđa ostavlja tamniju boju što se duže namače.