Zašto vam treba sladak doručak?
Većina nas (iz Srbije) odrastala je sa mišlju da doručak treba da bude mastan, obilan, kaloričan. Kako bi nam obezbedio energiju za ostatak dana ili barem do ručka.
A kada pomislimo na jaču hranu ujutru, uglavnom nam na pamet padnu pržena jaja sa slanininom, prženice sa ajvarom i sirom, neki obilniji sendvič. Mnogi od nas, iako su kao mali jeli pahuljice sa mlekom. Nisu naviknuti da poput Francuza ili Italijana pojedu nešto slatko. Ali i agano, kontinentalno, kao što su, na primer, pecivo i kafa, tost sa marmeladom i puterom, slatke palačinke.
Ukoliko ste ljubitelj slatkog za doručak, nemojte da brinete, to zapravo uopšte nije loša stvar.
Najvažnije je da ujutru naš obrok, taj prvi obrok, sadrži sve potrebne nutrijente – dovoljno proteina, složenih ugljenih hidrata i zdravih masti. Da bismo to postigli, možemo da pojedemo i slanu i slatku opciju. Potrebno je samo da biramo kvalitetne izvore svih makronutrijenata, što je moguće u obe varijante.
Slan doručak može da bude bilo koji oblik jaja, sendviča, palente, proja, pita uz dodatak jogurta, kefira i sveže salate kao izvora vlakana. Slatke opcije mogu da budu dobro izbalansirane ovsene kaše, slatke palačinke od integralnog brašna sa voćem ili medom, domaća granola, orašasti plodovi sa grčkim jogurtom.
Dakle, ako vam prija sladak doručak, samo napred, ali zapamtite da bi trebalo da izbegnete rafinisane ugljene hidratie i proste šećere ujutru. Kako biste izbegli nagli skok. A onda i pad šećera u krvi, nakon čega se možete osetiti umorno, neispavano, malaksalo, pa čak i depresivno.
Ali, ukoliko pojedete zdrav i izbalansiran obrok. Celog dana ćete imati mnogo više energije i biti nasmejani.
S obzirom na to da se ujutru najčešće brzinski spremimo i izađemo iz kuće, predlažemo da pravite neke slatke doručke koji se spremaju brzo i lako. Kao što je granola sa voćem i bobicama, jogurtom, musli – što sve možete pripremiti i uveče. Ukoliko mislite da će vam više prijati neko jelo čije spremanje podrazumeva upotrebu tiganja. Onda nabavite integralno brašno ili ako vam smeta gluten, bezglutensko.
Evo pet predloga za zdrav, sladak doručak:
– Skuvajte kinoa žitrice u bademovom mleku i dodajte malo vanile, cimeta i javorovog sirupa
– Uz pomoć vanila proteinskog brašna, banana, cimeta, kokosovog brašna i mleka napravite proteinske vafle. Oni će odlično ići uz sveže voće
– Umesto u vodi, ovas skuvajte u kokosovom mleku i dodajte voće. Tropski doručak je spreman!
– Palčinke sa bademovim mlekom, borovnicama, vanilom i medom zadovoljiće sva vaša čula i potrebe za slatkim doručkom
– Komadiće tosta prelivene bademovim mlekom i jajima zasladite žutim šećerom i svežim borovnicama, a zatim sve zapecite u rerni.