Zaljubljenost ponekad prođe ali i posle nje ostane nešto. Ne postoji idealan partner i svako od nas ima svoje granice. Nakon 30 godina rada kao psiholog dr Jeffrey Bernstein primetio je da se često u vezama javljaju tri razloga zbog kojih se neko može „odljubiti“, evo šta je u pitanju:

1. Ne osećate da vas partner ceni

U svakoj vezi se može dogoditi i faza kada uzimamo partnera „zdravo za gotovo“. A ako pustimo da se stvari same odvijaju, stres svakodnevnog života će nam onemogućiti da pokažemo zahvalnost i ljubav. Problem je i što zaboravljamo da pokažemo osećanja pa će se partner osećati zapostavljeno.

Rešenje: Sve što smo pomenuli je normalan tok događaja u vezi i zato bi trebalo naći vremena kako bismo partneru rekli da ga cenimo. Provodite vreme zajedno, budite pažljivi jedno prema drugome.

2. Ne rešavate toksične misli

Svi možemo biti ranjivi kada nas neko jako dobro poznaje, a posebno ako nailazimo na kritike partnera i odbijanje. Kao obrambeni mehanizam kod osobe se mogu razviti toksične misli prema partneru pa ćete videti samo loše stvari koje radi, a zaboravljati na dobre. Tako se lako dolazi do zaključaka da su problemi nesavladivi.

Rešenje: Verojatno te vaše misli nisu nastale bez razloga, razlika je samo u tome hoćemo li se na njih fiksirati, što znači da ćemo i svaku sreću u vezi pretvoriti u nešto loše. Stvar je u tome da zadovoljni i srećni partneri neće dozvoliti negativnim mislima da ih vuku na dno, oni će pronaći zdrav i realističan način formiranja misli o vezi. Dakle, rešite se ružnih misli ako želite da cenite partnera, a upravo je to ključ srećne veze.

3. Nekompatibilnost

Istraživanja kažu se da partneri koji imaju slične stavove, neguju iste vrednosti, koji su intimni i koji su u svemu zajedno retko razilaze. Ali, kako prolazi prva faza ljubavi, jedan od partnera može shvatiti da ipak nemaju iste ciljeve i vrednosti. Što može dovesti do zabrinutosti za budućnost.

Rešenje: Kada su partneri fleksibilni i žele da isprobaju nove mogućnosti za bolju povezanost, veza će biti jača. Ako želite da rešite problem nekompatibilnosti sebi možete pomoći tako što ćete malo bolje sagledati šta očekujete od partnera umesto da ga stalno krivite i kritikujete. Napravite „most“ – ako partner voli da ide na boks a vi na jogu, zajedno možete ići u šetnje. Dobro je ako pronađete zajedničke interese pa budite otvoreni, razgovarajte o tome šta možete da radite zajedno.