Tiktoker koji stoji iza naloga @medexplained2you objasnio je kako ljubljenje svog psa u usta može izazvati ozbiljne komplikacije za zdravlje ljudi.

– Ako ljubite svog psa u usta, vreme je da prestanete. Zapravo biste mogli da izgubite udove zbog toga – rekao je u videu pregledanom 2,3 miliona puta. Dodao je da se bakterije mogu preneti sa psa na čoveka i izazvati neke prilično gadne probleme.

@medexplained2you

Dog owners beward! #fyp #foryou #foryoupage #dog #medical #medicine #doctor #dr #nurse #pa #dogs #pet #pets

♬ L$d – Luclover

– Ovo je ozbiljna bolest koja može uzrokovati raširenu sistemsku infekciju, septički šok. Pa čak i gangrenu, zavisno od toga koliko brzo napreduje i kada se dijagnostkuje. Amputacija bi mogla postati jedini način lečenja. Zašto ne izbeći sve te nevolje i jednostavno prestati ljubiti svog psa, što se čini kao lako rešenje – kazao je. A s njime se slaže i američki Centar za kontrolu bolesti.

– Retko se bakterije Capnocytophaga mogu proširiti na ljude ugrizom, ogrebotinama ili bliskim kontaktom sa psom ili mačkom, te mogu uzrokovati bolesti, uključujući sepsu. Većina ljudi koji su bili u kontaktu sa psom ili mačkom se ne razboli. Osobe s oslabljenim imunološkim sistemom koje imaju poteškoća u borbi protiv infekcija imaju veći rizik da obole – piše na njihovim stranicama.