Stiven Spilberg, slavni reditelj, ostvario je saradnju sa nekim od najboljih glumaca u ovom poslu. Samo neki od slavnih glumačkih virtuoza sa kojima je sarađivao su Leonardo Di Kaprio, Tom Kruz i Lijam Nison, ali nijedan od njih nije se našao na njegovoj listi omiljenih.

U jednom intervjuu Spilberg se prisetio razgovora koji je vodio s kolegom rediteljem Stenlijem Kjubrikom nakon što je gledao projekciju filma „Isijavanje“ koji mu se baš i nije svideo.

Spilberg je objasnio reditelju kako misli da je Džek Nikolson izuzetno talentovan glumac. Ali način na koji je odigrao ulogu Džek Torensa u Kjubrikovom filmu bio je preteran i uporedio ga s japanskim Kabuki pozorištem. Pozorištem u kojem su glumci jako stilizovani s dramatičnom kostimografijom i šminkom.

Braneći Nikolsonov performans, Kjubrik je tražio od Spilberga da navede svojih pet omiljenih glumaca svih vremena. Iznenađujuće, niko od glumaca s kojima je Spilberg sarađivao nije dospeo na listu.

Ko se našao na listi?

Spenser Trejsi, Henri Fonda, Džejms Stjuart, Keri Grant i Klark Gejbl najbolji su glumci svih vremena prema oceni slavnog reditelja. Kad je Spilberg otkrio svoju listu, Kjubrik ga je zaustavio i rekao: „Dobro, gde je Džejms Kegni na toj listi?“

Spilberg mu je odgovorio kako je Kegni „visoko na listi“, ali Kjubrik je dodao: „Ah, ali on nije u vaših prvih pet. Vi ne smatrate Džejmsa Kegnija jednim od pet najboljih glumaca u svetu, ali ja smatram. I zato je performans Nikolsona sjajan.“