Autodestrukcija kvari stabilan odnos. Voleti autodestruktivnu osobu je oblik laganog gušenja iz kog se vrlo teško izvlačimo. To znači stalno preispitivanje zašto ljubav nije dovoljna da dovede do promene. Veza s osobom koja ne voli sebe, ne traži pomoć i ne menja se, poput čamca je koji tone pod teretom frustracije i osećaja odbačenosti. Važno je razumeti ovu situaciju i ispravno se nositi s njom.

Autodestruktivno ponašanje u vezi često dovodi do spirale patnje. Stalna potreba da spašavate, pomažete i menjate osobu koju volite može da bude frustrirajuća. Još je deprimirajuće primetiti da takvo ponašanje ne nestaje i da se čak pojačava.

Voleti autodestruktivnu osobu je oblik laganog gušenja iz kojeg se vrlo teško izvlačimo. Važno je razumeti ovu situaciju i ispravno se nositi s njom.

Kako se manifestuje autodestrukcija?

Zlostavljanje ili gubitak roditelja mogući su uzroci ove stvarnosti. Međutim, ne mogu se isključiti ni biološki i kontekstualni uzroci.

Ono što uvek vidimo u tim slučajevima je nemogućnost da živimo stabilan život i uživamo u prijatnim iskustvima. Pogođeni često ne mogu da osveste ljubav bližnjih.

Ovo su neki primeri ponašanja i reakcija koje vidimo kod ovih ljudi:

  • Nedostatak poverenja u druge
    Sklonost negativnosti
    Osećaj beskorisnosti i uverenje da sve uvek propadne
    Nesposobnost suočavanja s problemima, bez obzira koliko mali bili
    Nisko samopouzdanje
    Stalni problemi u međuljudskim odnosima, sklonost svađama, bez kratkoročne ili dugoročne obveze
    Problemi s ishranom ili sklonost samopovređivanju
    Suicidalne misli
    Izolacija – autodestrukcija
    Odbijanje bilo kakve pomoći
    Emocionalna ucena i žrtva.