Američki magazin Forbs redovno prati trendove bogatstva najbogatijih ljudi na svetu, a u kategorijama se izdvajaju svakako žene. Ovo je lista 10 najbogatijih žena.

Prvih 10 na listi trenutno najbogatijih žena donose nam zanimljive biografije i detalje kako su stekle bogatstvo, mereno u desetinama milijardi dolara.

Poslednji Forbsov pregled 10 najbogatijih žena na svetu izgleda ovako:

10) Iris Fontbona

Iris Fontbona je udovica Andronika Lukšića, poreklom Hrvata koji se obogatio na rudnicima bakra. Njegov otac Polikarp Lukšić doselio se u Čile 1910. godine s ostrva Brač. Fontbona i njena deca kontrolišu kompaniju „Antofagasta“, jednog od najvećih svetskih proizvođača bakra. Uz to, poseduju većinski udeo u konglomeratu „Quiñence“. Bogatstvo Fontbone trenutno se procenjuje na 21,2 milijarde dolara.

9) Đina Rajnhart

Najbogatija državljanka Australije Đina Rajnhart, , izgradila je svoje bogatstvo na železnoj rudi. Spasila je od propasti „Hancock Prospecting“, kompaniju koju je osnovao njen otac. Osim rudnika, veliki deo novca dolazi joj od uzgoja stoke. Prema pisanjima Forbsa, Rajnhart je „teška“ 21,9 milijardi dolara.

8) Jang Huejan

Ona poseduje 57 odsto udela u kompaniji za nekretnine „Country Garden Holdings“. Prethodni vlasnik bio je njen otac Jong Kvok Keung koji joj prepustio biznis 2007. godine. Vrednost njene imovine trenutno iznosi 23,6 milijardi dolara.

7) Suzan Klaten

Suzan Klaten je vlasnica 19,1 odsto nemačkog „BMW-a“ dok njen brat Štefan Kvant poseduje 23,6 odsto. Njihova pokojna majka Džoen bila je treća supruga Herberta Kvanta, industrijalca koji je spasio BMW 60-ih godina, kada je kompanija bila na ivici bankrota. Vrednost njene imovine trenutno iznosi 28,5 milijardi dolara.

6) Miriam Adelson

Miriam Adelson je udovica Šeldona Adelsona, bivšeg izvršnog direktora i predsednika kompanije „Las Vegas Sands“, preminulog u 87. godini u januaru 2021. Sada poseduje više od polovine kockarskog carstva u Las Vegasu, Singapuru i Meki. Vrednost njene imovine trenutno iznosi 31,3 milijarde dolara.

5) Džeklin Mars

Džeklin Mars poseduje. otprilike. trećinu Marsa, najvećeg svetskog proizvođača slatkiša, koji je osnovao njen deda. Radila je u kompaniji skoro 20 godina i bila je u upravi do 2016. Njena imovina vredi 33,8 milijardi dolara.

4) Mekkenzi Skot

Makkenzi Skot bivša je supruga osnivača Amazona Džefa Bezosa, s kojim je bila u braku 25 godina. Razveli su se sredinom 2019. i tada je dobila 25 odsto udela u Amazonu, a to ju je lansiralo u orbitu najbogatijih žena sveta. Njena trenutna imovina procenjena je na 45,9 milijardi dolara, piše Tportal.hr.

3) Džulija Koh

Džulia Koh i njeno troje dece nasledili su 42 odsto udela u kompaniji „Koch Industries“ od njenog supruga Dejvida, preminulog u avgustu 2019. u 79. godini. Vrednost njene imovine iznosi 53,8 milijardi dolara.

2) Alis Volton

Volton je jedina ćerka osnivača američkog lanca marketa „Walmart“, Sema Voltona. Najveća strast joj je umetnost i nije toliko uključena u poslovanje „Walmarta“ kao njena braća, Rob i Džim Volton. Prema pisanjima Forbsa, Alis poseduje bogatstvo vredno 62,8 milijardi dolara.

1) Fransoaz Betenkort Majers

Ona je unuka osnivača kompanije „L’Oreala“. Fransoaz i njena porodica poseduju oko 33 odsto deonica kompanije. Bogatstvo prve žene „L’Oreala“ trenutno se procenjuje na 78,8 milijardi dolara.

Ovo je bila lista 10 najbogatijih žena na svetu.