Božićni post, kojim se vernici Srpske pravoslavne crkve pripremaju za praznovanje rođenja Isusa Hrista, počeo je danas, 28. novembra 2022. godine, a završava se na Badnji dan, u petak, 6. januara 2023. godine. Pojedine namirnice često, iz godine u godinu, zbunjuju vernike, a jedna od njih je med, te se mnogi pitaju da li je postan i da li ga je dozvoljeno jesti tokom ovih 40 dana.

Poznato je da su uobičajene poslastice poput mlečne čokolade, raznih vrsta keksa, kolača i torti zabranjene tokom posta, međutim alternative ovim slatkišima dozvoljeno je jesti. Tu spadaju sušeno voće, orasi, tamna čokolada, alva, marmelada, ali i med, koji je dozvoljeno jesti tokom posta.

Sveštenici takođe navode i primer Svetog proroka Jovana, koji je tokom velikog posta koristio samo med.

Dobro je znati da med može pomoći svima koji tokom posta osećaju umor i vrtoglavicu, jer ova namirnica telu daje snagu i energiju. Važno je, međutim, uzimati pravu meru – dve kašičice meda dnevno, to je količina koja će biti dovoljna da organizam zadovolji potrebu za jednostavnim ugljenim hidratima.

Post, podsetimo, ne podrazumeva jednoličnu dijetu ili gladovanje, već uravnoteženu ishranu namirnicama biljnog porekla. U toku celog Božićnog posta ne jede se meso, beli mrs i jaja.

Ulje i vino su dozvoljeni svim danima osim srede i petka koji se poste „na vodi“. Riba se jede svake subote i nedelje, kao i na Vavedenje Presvete Bogorodice, čak i ako praznik padne u sredu ili petak.
Poslednja nedelja Božićnog posta posti se strožije, bez upotrebe ribe, a po mogućnosti „na vodi“. Na Badnji dan se ne upotrebljava ni ulje ni vino, već se obavezno posti „na vodi“.

Ne treba zaboraviti da post ne znači da se samo uzdržavamo od mrsne hrane, već pre svega od loših misli, želja i dela.