Kultni filmovi su u svetskoj kinematografiji ostavili najvećeg traga. Kultni filmovi su oni koji su gledani decenijama. I bez obzira što izlaze novi i bolji, ovi filmovi nikada ne prestaju da budu popularni.

Dnevnik Ane Frank” (The Diary of Ann Frank)

Film iz 1959. godine baziran na knjizi, dnevniku devojčice Ane, Jevrejke iz Amsterdama. Radnja se dešava za vreme Drugog svetskog rata u Amsterdamu i potresno opisuje način na koji su se jevrejske porodice tada krile od Nacista.

Ben Hur” (Ben Hur)

Ovaj film je nastao 1959. godine i glavnu ulogu je igrao Čarlton Heston, koji je za nju dobio Oskara. Ovaj kultni film opisuje bogatog trgovca u Jerusalimu. Takođe, u ovom ostvarenju se nalaze i religiozni tragovi, jer je fokusiran na Isusov život. “Ben Hur” je osvojio 11 Oskara.

Voli me nežno” (Love me Tender)

“Voli me nežno” je prvi film Elvisa Prislija (Elvis Presley) iz 1956. godine. Ovo je drama o dečku farmeru koji je ostao na svom imanju dok su se njegova tri brata borila u Građanskom ratu. Režiju je radio Robert Veb (Robert Webb), a istoimena pesma je postala jedan od najvećih hitova rok muzike svih vremena.

Div” (Giant)

Film Džordža Stivena (George Steven) iz 1956. godine, baziran na bestseleru o životu u Teksasu, stočarima, nafti i rasnoj diskriminaciji. Glavne uloge su igrali: Rok Hadson (Rock Hudson), Elizabet Tejlor (Elisabeth Taylor) i Džejms Din (James Dean).

Orkanski visovi” (Wuthering Heights)

Film baziran na istoimenoj knjizi Emili Bronte, najmlađe od čuvenih sestara Bronte. Nastao je 1939. godine. Radnja prati tragičnu ljubav devojke koja uvek daje prednost materijalnom, Ketrin, i stidljivog, ali ponosnog momka Hitklifa.