Ovo su hitovi za sva vremena. Retko ko da ne zna neku od ovih pesama. Slušali su ih naši roditelji, a sad to radimo i mi. Pitanje je da li će ih slušati i naša deca. Velika je mogućnost da hoće, jer izdvajamo vanvremenske pesme.

1. Hey Jude – The Beatles

Balada je prvenstveno posvećena Džulijanu, sinu Džona Lenona, kao vid utehe zbog razvoda njegovih roditelja. Kasnije je ovaj sastav promenio priču navodeći da je pesma inspirisana likom Džuda iz mjuzikla “Oklahoma!”

2. Smells Like Teen Spirit – Nirvana

Pesma je objavljena 1991. godine kao naslovna pesma albuma “Nevermind” i promenila je mejnstrim muzičku scenu. Ime pesme je smislio Kobejn. Šetao se po spavaćoj sobi kada je video da je njegova prijateljica Kejtlin Hana sprejom napisala na zidu “Kurt Smells Like Teen Spirit”. Kobejn je ovaj slogan shvatio kao revolucionarnu poruku. Ali, ta poruka je zapravo aludirala na “Teen Spirit” dezodorans, marku koju je koristila njegova devojka, tinejdžerka Tobi Vail. Da ga je drugarica zapravo ismejavala, shvatio je tek nekoliko meseci nakon izlaska pesme.

Kada je pokazao pesmu ostatku benda, basista je odmah odbio pesmu kao “smešnu”. Međutim, ova pesma se danas  smatra njihovim prvim i najuspešnijom hitom. Nalazila na 6. mestu top liste “Billboard Hot 100”, a spot je dobio dve nagrade na “MTV Video Music Awardsu”.

3.  Billie Jean – Michael Jackson – hitovi za sva vremena

Stihovi pesme “Billie Jean” aludiraju na istinito životno iskustvo. Naime, mentalno bolesna obožavateljka tvrdila da je Džekson otac jednog od njenih blizanaca.

Njegov biograf, Rendi Taraboreli, u knjizi “The Magic & The Madness” je objavio kako je jedna mlada žena napisala pismo Džeksonu u kom ga je informisala kako je on otac jednog od njenih blizanaca. Džekson je pismo zaista dobio, ali ovu ženu nikad nije upoznao. Ta žena je slala sve više pisama Džeksonu tvrdeći kako ga voli i da želi biti sa njim. Zbog pisama je Džekson čak imao i noćne more.

Nakon pisama Džekson je primio pošiljku koja je sadržala fotografiju obožavateljke, pismo i pištolj. Džekson je bio uplašen. Od njega se tražilo da određenog dana u određeno vreme izvrši samoubistvo. Obožavateljka bi to isto uradila, kako bi bili zajedno u sledećem životu.

“Billie Jean” je osvojila dve Gremi nagrade. Pesma i spot su katapultirali “Thriller” među najprodavanije albume svih vremena. Pesma je promovisana kratkim filmom koji je prvi emitovani spot crnca na MTV-u.

4. God Save The Queen – Sex Pistols – hitovi za sva vremena

Ova pesma ima isti naziv kao i britanska državna himna. Prvobitno se zvala “No Future”, ali joj je Lydon promenio ime, kada je odlučio da se njome ruga monarhiji.

Pesma “God Save the Queen” je bila i vid protesta na odnos koji je tadašnja engleska vlada imala prema radničkoj klasi. Objavljivanje pesme se slučajno poklopilo sa proslavom dvadesetpetogodišnje vladavine britanske kraljice Elizabete II. Ideja Pistolsa je bila da obeleže ovu svečanost tako što će pesmu izvesti na jednom brodu koji bi bio usidren na Temzi, nedaleko od Bakingemske palate.

Naravno, plan nije realizovan, a cela ekipa je uhapšena. U to vreme BBC i mnogi drugi elektronski i nezavisni mediji nisu hteli da emituju ovu pesmu Pistolsa.