Možda postoje stotine ‘klasičnih’ džez pesama, ali većina ljubitelja džeza i muzičara bi se složila da se odabrana grupa njih pojavljuje češće od većine. Ovo je subjektivno najbolja džez pesma svih vremena koju smo mi izabrali.

U ovom članku odabrali smo jednu najpoznatiju ili, usudimo se da to kažemo, najbolju džez pesama svih vremena po našem izboru. I to sa klasičnim i modernim savetima za slušanje za svaku. 

Po našem izboru ovo je najbolja džez pesma.

Summertime – Ella Fitzgerald & Louis Armstrong

Zamolite svakog ljubitelja džeza da navede pet džez pesama i velike su šanse da će Summertime biti tamo! Sa preko 25.000 snimljenih verzija, to je jedan od najboljih džez standarda svih vremena.

Napisao Džordž Geršvin, za Porgi & Bess (njegov prvi pokušaj u operi) otkriva mekšu, bluziju stranu njegovog kompozicionog stila.

Komad namerno evocira afroameričku duhovnu i narodnu muziku i peva ga kao uspavanku od strane lika Klare svojoj bebi, pojavljujući se nekoliko puta u Porgi i Bes.

Uprkos sunčanom naslovu i uvodnom tekstu koji kaže da je „živeti lako“. Pesma je u molu i ima prilično melanholični osećaj, u skladu sa temama siromaštva i ugnjetavanja u operi.

Ela Ficdžerald i Luis Armstrong su pomogli da se popularizuje kao jedan od najpoznatijih džez komada na njihovom albumu Porgi and Bess. Dok ga Džošua Redman ponovo zamišlja kao komad savremenog džeza. Nažalost, Geršvin nije doživeo uspeh „Summertimea“. Umro je od tumora na mozgu 1937. godine, sa samo 38 godina.

Moderna verzija: Džošua Redman Velikan modernog tenor saksofona Džošua Redman. Dokazao je da je još uvek moguće udahnuti novi život čak i najstarijim džez klasicima. Na svom albumu Timeless Tales iz 1998.