Korona je donela svoje nedaće, ali se te 2020. godine gledalo dosta filmova. Ovo su najgledaniji filmovi 2020. godine. U godini kada je svetom harala pandemija koronavirusa, premijere mnogih ostvarenja pomerane su unedogled, festivala gotovo i da nije bilo ili su održavani onlajn. Afilmofili su, umesto u zabravljenim bioskopima zbog lokdauna, filmove gledali u svojom domovima. A ovo je top pet.

No, uprkos „višoj sili“ zvanoj Kovid-19 bilo je ostvarenja koja bi mogla da ponesu titulu „najboljih filmova 2020. godine“.

NAJGLEDANIJI FILMOVI 2020. GODINE

Zemlja nomada (Nomadland)

Ako je suditi po listama najboljih filmova u 2020, ili dodeli Oskara koja je održana tek krajem aprila, ili prošlogodišnjem Venecijanskom festivalu, „Zemlja nomada“ je ostvarenje koje je bilo bez premca u prethodnoj godini.

Posle Bafta priznanja, nagrade Udruženja američkih reditelja i Zlatnog globusa, tri glavna Oskara – za najbolji film, najbolju režiju, najbolju žensku ulogu – dobila je „Zemlja nomada“. Rediteljka Kloi Žao (39) upisala se u istoriju kao prva žena druge rase koja je ovenčana Oskarom za najbolju režiju.

Mank

Glavni takmac „Zemlji nomada“ bio je „Mank“ Dejvida Finčera, a od 10 nominacija osvojio je samo dve statuete Američke akademije. Finčerovo ostvarenje donosi priču o scenaristi „Građanina Kejna“ Hermanu Mankijeviču. Mank, u tumačenju Gerija Oldmana, intelektualac je socijalističke provinijencije i cinik kroz čiju priču se zapravo slika sav sjaj i beda Holivuda.

Još jedna tura (One more round)

Oskara za najbolji strani film dobilo je ostvarenje Tomasa Vinterberga „Još jedna tura“. Ovo je storija o školskom profesoru Martinu, koga tumači Mads Mikelsen i njegova tri drugara, koje „trese“ kriza srednjih godina. Zato se odlučuju na eksperiment, ponukani studijom koja kazuje da su ljudi sa 0,05 promila alkohola u krvi uspešniji i srećniji. I kreće opijanje, kako bi se sve poboljšalo. A, u stvari…

Da 5 blood

Tu je i novi rediteljski poduhvat Spajka Lija „Da 5 Blood“, koja donosi priču o četvorici crnih američkih veterana, koji se vraćaju u Vijetnam da pronađu telo svog nestalog prijatelja, ali i skriveno zlato. Ali, kroz film Li zapravo priča o dugoj istoriji rasizma u SAD.

Minari

Među najboljim filmovima 2020. je i „Minari“, o korejskoj porodici doseljenika koja želi da živi od sopstvenog rada na zemlji, ali je ophrvana nevoljama sa svih strana. Za sporednu žensku ulogu u filmu reditelja i scenariste Lija Ajsaka Čanga Oskara je dobila glumica Jun-Džung Jun.