Najkreativniji muzički spotovi svih vremena su poslastica. Svi su želeli pristup MTV-u, a izvođači su se takmičili ko ima bolji spot. Svi žanrovi – od hip hopa do grandža, pop boj bendova do nju metala – postali su deo mejnstrima. Danas, četiri decenije nakon začetka, MTV, nažalost, više nije toliko popularan, ali kultura video spotova i dalje istrajava –  izazivajući kontroverzu i diskusiju.

Ovo su najkreativniji muzički spotovi svih vremena

Od nepreglednog broja muzičkih spotova, ovom prilikom smo izdvojili četiri za koje smatramo da su najkreativniji. Zaplovite kroz muzičku istoriju i podsetite se omiljenih trenutaka nekadašnje, ali i aktuelne, strane scene… Evo koji su najkreativniji muzički spotovi svih vremena:

Michael Jackson – Billie Jean

Ovo je spot koji je šokirao svet; otkrovenje o tome koliko je umetnost voljna da pomera granice. Prikazao je kralja popa kako klizi po vazduhu, plešući po trotoaru kao što je činio Džin Keli u mjuziklu “Amerikanac u Parizu”. Njegovo lice, glas, telo – sve se čini opsednuto nečim vanzemaljskim. Veoma je ranjiv sve dok ne počne da pleše, a u tom trenutku sve se čini mogućim. Billie Jean je preko noći postao MTV senzacija, a danas važi za vanvremenski hit. Ovo je spot koji predstavlja definiciju kulturološke i emotivne kulminacije.

Childish Gambino – This Is America – najkreativniji muzički spotovi

Započinje sa gitarom i pucnjem, a potom se pretvara u pobunu i hodajuću noćnu moru. Childish Gambino prolazi kroz ceo asortiman dece plesača, besnih policajaca i scene društvenih nemira. Ukazuje se omaž viralnim plesnim videima i pucnjavi u crkvi u Čarlstonu 2015. godine. U središtu svega ovoga je Gambino koji luta iz scene u scenu, i zastaje da zapali džoint kad ne puca u ljude ili ne pleše po kiši.

Tyler, The Creator – See You Again

Muzički spot je i režirao Tajler, ali pod alijasom Vulf Hejli, objavivši ga na YouTubeu 2018. godine. U prvoj sceni, ASAP Rocky razgovara telefonom, dok se Tajler sprema za novi radni dan u skučenom prostoru svog podvodnog broda. Kali Uchis se pojavljuje daleko na pučini, na spasilačkom čamcu sa ostalim veslačima koji nose žute kabanice. Scena se prebacuje na Tajlera ispred vojnog broda, sa žutom beretkom, a onda opet prikazuje Tajlera u beloj posteljini, imitirajući duha sa procepom na očima. Na kraju, roj pčela napada ekran. Nesvakidašnje, zar ne?

Lady Gaga – Bad Romance – najkreativniji muzički spotovi

Ako postoji spot koji bi najverodostojnije predstavio estetiku Lejdi Gage krajem dvehiljaditih, onda je to Bad Romance. Pola Kjubrikov tehno-horor, pola avangardna modna revija, a delom i plesni omaž Majklu Džeksonu, Bad Romance prikazuje celokupnu maštu Lejdi Gage. Koreografija koja podseća na Thriller, mafija, lateks kostimi i štikle Aleksandra Mekvina – spot je nesvakidašnja kombinacija raznih stilova, šoubiznisa, seksa i nesvetog, koja će vas navesti da ceo dan pevate Rah, rah, ah-ah-ah…