Oskar je prestižna nagrada u svetu filma i ko kod ga ponese kući zna da je uradio pravu stvar. Podsetićemo se koja su to ostvarenja tokom proteklih 10 godina dobila glavnu nagradu. To je Oskara za najbolji film.

Ovo su top 5:

Lista laureta Oskara:

2021. – „Zemlja nomada“

Film „Zemlja Nomada“ rediteljke Kloi Žao osvojio je tri Oskara (najbolji, film, najbolja režija i glavna ženska uloga za Frensis Mekdormand). „Niko ne bi trebalo da živi u stalnom strahu od kucanja“, ističe Džesika Brader, autorka knjige „Zemlja nomada“ po kojoj je snimljen film. Američka novinarka provela je tri godine vozeći se i živeći u kombiju dok je istraživala i pisala knjigu o ljudima kojima su „kuće na točkovima“ jedini dom. Njena knjiga poslužila je kao predložak rediteljki Kloi Žao.

2020. – „Parazit“

Južnokorejski film „Parazit“ dobitnik je Oskara za najbolji film, postavši tako prvi film koji nije na engleskom jeziku, a koji je dobio ovu najvažniju filmsku nagradu. Ukupno je osvojio četiri Oskara. Proglašen je i najboljim stranim filmom, a nagrađen je i za najbolji scenario, dok je njegov režiser Bong Džun Ho (Bong Joon-ho) nagrađen za najboljeg reditelja. Radnja filma „Parazit“ smeštena je u Južnoj Koreji, ali mogla bi da se odigrava u Londonu, ili u bilo kom drugom kapitalističkom gradu. Priča o tri porodice, jednoj bogatoj i dve siromašne. Ovaj film nam otkriva ono što znamo, da u svetu postoje klasni sukobi zapakovani u luksuzne fine papire kapitalizma.

2019. – „Zelena knjiga“

Zasnovan na istinitoj priči, film prati neobrazovanog ali dovitljivog izbacivača italo-američkog porekla koji postaje vozač afro-američkog klasičnog pijaniste na turneji po koncertnim dvoranama širom američkog Juga, 1960-ih godina. Na tom putu, dvojica potpuno različitih ljudi suočavaju se sa nepravednošću američkog sistema i stiču poštovanje prema talentima onog drugog, kao i snagu da se zajedno odupru nevoljama. Rađa se prijateljstvo i razumevanje koje će promeniti njihove živote. Režija: Peter Farrelly. Uloge: Viggo Mortensen, Mahershala Ali, Linda Cardellini. Osvojio je 3 Oskara.

2018. – „Oblik vode“

„Oblik vode“ Giljerma del Tora osvojio je Oskara za film, režiju, scenografiju i muziku. Oblik vode je bajkovita priča smeštena u vreme Hladnog rata u SAD, oko 1962. godine. U tajnoj, visoko obezbeđenoj vladinoj laboratoriji, radi Elajza, koja vodi samotan i sputan život. Njen život se menja iz korena kada sa svojom koleginicom Zeldom otkrije tajni eksperiment unutar laboratorije.

2017. – „Mesečina“

„Mesečina“ Barija Dženkinsa osvojio je Oskara za najbolji film, adaptirani scenario i sporednu mušku ulogu (Maheršala Ali). Film je priča o bezvremenskoj ljudskoj povezanosti i samootkrivanju, a predstavlja život mladog crnca od detinjstva do sazrevanja i njegove borbe kako bi pronašao svoje mesto u svetu dok istovremeno odrasta u opasnom kvartu u Majamiju.