Iako je leto, te đuskamo uz aktuelne hitove, ne smemo da zaboravimo da uvrstimo na naše plej liste i klasike pop-rok muzike. S razlogom su ovi hitovi nezaboravni, pesme za sva vremena. Ono što ih čini drugačijim od hitova koji nestaju dolaskom jeseni, jesu čvrste pouke koje prenose.

Sastavili smo top listu pesama koje su dobile epitet “pesme za sva vremena”. I potrudili se da vam ispričamo priče koje stoje iza ovih pesama.

PESME ZA SVA VREMENA

1. Imagine – John Lennon

“Imagine no possessions
I wonder if you can
No need for greed or hunger
Our brotherhood of man
Imagine all the people sharing all the world, you”

Numera “Imagine”, postala je simbol antiratnih protesta, obeležila je usmerenost i dalji rad Džona Lenona. Inspiraciju za ovu numeru Lenon je našao u knjizi “Grapefruit” koju je 1964. godine napisala njegova supruga.

Iako ima verske implikacije (nepostojanje raja i pakla), crkva je takoreći prepoznala svevremenost i neophodnost ovog dela, tako da se danas moze čuti u neobičnoj izvedbi osam zvonara Liverpulske katedrale. Nacionalna asocijacija muzičkih izdavača proglasila je hit Džona Lenona “Imagine” iz 1971. godine za “Pesmu veka”.

2. Bohemian Rhapsody – Queen – PESME ZA SVA VREMENA

“Open your eyes
Look up to the skies and see
I’m just a poor boy (Poor boy)
I need no sympathy
Because I’m easy come, easy go
Little high, little low
Any way the wind blows
Doesn’t really matter to me, to me”

Merkjuri nije želeo da pruži iscrpno objašnjenje kompozicije. Jednom je spomenuo da se radi o odnosima i vezama, ali drugom prilikom da su stihovi jednostavno “nasumično sklopljene besmislice koje se rimuju”. Drugi članovi benda su se držali prilično zaštitnički kada je u pitanju bilo otkrivanje značenja pesme, iako je Brajan Mej suptilno podržao sugestije da pesma sadrži skrivene reference o Fredijevim ličnim traumama.

Jedna teorija ukazuje na to da je u pitanju pesma o mladiću koji je slučajno ubio drugu osobu i da pesmu integriše čuveni Faustov motiv, u kome ubica prodaje svoju dušu đavolu.  Po drugoj teoriji Merkjuri  je bio na životnoj prekretnici u godini kada je stvorio ovu numeru. Prestao je da živi sa partnerkom Meri Ostin i započeo svoj prvi romantični odnos sa muškarcem.

Ovo remek-delo sastoji se iz četiri dela: balade na početku, operskog dela u sredini, posle čega sledi hard rok sekcija, da bi se zvuk donekle postao mekši u samoj završnici.U jednom od najupečatljivijih delova, pesma sadrži tri od četiri vokala članova benda, jedan preko drugog, za čije snimanje je bilo potrebno 12 sati.

3. Like A Rolling Stone – Bob Dylan

” You never turned around to see the frowns on the jugglers and the clowns
When they all come down and did tricks for you
You never understood that it ain’t no good
You shouldn’t let other people get your kicks for you
You used to ride on the chrome horse with your diplomat
Who carried on his shoulder a Siamese cat
Ain’t it hard when you discover that
He really wasn’t where it’s at”

Svakome ko u jednom trenunku ima sve, već u sledećem se može desiti da nema ništa I postane niko. Ova pesma na grublji način opisuje upravo to, život razmažene devojke koja nije znala da ceni svet oko sebe i preko noći postala skitnica.

Izdata je 1965. godine i uvrštena  jeu rok klasike. Prema časopisu “Rolling Stone” reč je o najboljoj pesmi svih vremena. Međutim ova pesma je na ekranizaciju čekala čitavih pet decenija, ali sudeći po reakciji fanova ove grupe – čekanje se isplatilo.

4. One – U2

“We’re one
But we’re not the same “

Pesma koja verno prikazuje muško-ženski odnos u kom glavnu ulogu ima žena. Ona možda ne zna šta hoće, ali ono što oboje znaju, jeste, da je glavna reč njena i da je on apsolutno svestan njenog uticaja kojem se ne može odupreti.

U2 je do danas prodao više od 150 miliona albuma. Osvojili su 22 Greminagrade. U2 je jedna od najpopularnijih rok-grupa na svetu još od 1980-ih. Grupa je politički aktivna, posebno u sferi ljudskih prava. Aktivisti su projekta Make Poverty History.

5. I Can’t Get No Satisfaction – Rolling Stones

“When I’m watchin’ my TV and a man comes on and tell me
How white my shirts can be
But, he can’t be a man ’cause he doesn’t smoke
The same cigarettes as me “

Pesma u kojoj se može pronaći svaki čovek današnjice. Govori o  nedostižnim idealima koje nam zadaje društvo.  O medijima koji žele da nas uklope u šablon, ne obazirući se na to da smo svi individue od krvi i mesa.