Komparacija pisaca i muzičara. Možda deluju kao čudni spojevi, ali mnoge sjajne rok pesme nastale su upravo zahvaljujući inspiraciji koju su tekstopisci dobili čitajući knjige.

Hoćete li sada drugačije slušati ove pesme ili otrčati pravo u biblioteku?

Komparacija muzike i knjiga

-„Pigs (Three Different Ones)“ grupe Pink Floyd

Roman: „Životinjska farma“ Džordža Orvela

Grupa Pink Floyd je toliko bila oduševljena Orvelovim prikazom revolucije da su od diktatorskih svinja napravili maskotu. Prva inkarnacija čuvenih svinja Pink Floyda prikazana je na fotografisanju za album iz 1977. „Animals“ koji je donekle zasnovan na temama „Životinjske farme“. Pesma „Pigs“ govori o ljudima u društvu koji imaju bogatstvo i moć.

-„My Ántonia“ Emilu Heris

Roman: „Moja Antonija“ Vile Kater

Nekako nas ne iznenađuje da je Emilu Heris obožavateljka Vile Karter. Pesma je napisana iz perspektive Džima, čoveka koji je voleo Antoniju u pomenutom romanu, a nastala je nekoliko godina pre nego je objavljena na albumu „Red Dirt Girl“ iz 2000. godine. Herisova se neko vreme suzdržavala od objavljivanja pesme jer nije bila sigurna u nju s obzirom na to da je napisana iz muške perspektive.

 -„Whip It“ Devo

Roman: „Duga gravitacije“ Tomasa Pinčona

Pevač i basista grupe Devo Džeri Kejsl rekao je za sajt Songfacts da je veliki hit „Whip it“ komparacija muzike sa Pinčonovim postmodernističkim romanom:

„Poput mnogih naših pesama, i ova se dugo „kuvala“. Tekst sam napisao kao vrstu imitacije Pinčonovih parodija iz romana „Duga gravitacije“. Njegove parodije svega američkog, opsesija i ideja o kultu ličnosti su toliko zabavne i mudre. Pomislio sam kako želim da napišem nešto poput Tomasa Pinčona i tako je jedne noći nastala ova pesma.“

Evo još nekih predloga

-„Sympathy for the Devil“ grupe The Rolling Stones

Roman: „Majstor i Margarita“ Mihaila Bugalkova

Marien Fejtful, tadašnja devojka Mika Džegera, dala mu je 1968. godine knjigu za koju je verovala da će mu se dopasti. Džeger je nakon čitanja romana napisao pesmu „Sympathy for the Devil“ koja počinje tako što Satana, maskiran u profesora, ulazi i predstavlja se dvojici ljudi koji razgovaraju o Isusu.

Džeger je kasnije objasnio da su delovi teksta inspirisani i delima Šarla Bodlera, zbog čega za ovu pesmu možemo da kažemo da je napisala rok zvezda koja zaista mnogo čita.

-„The Catcher in the Rye“ grupe Guns N’ Roses

Roman: „Lovac u žitu“ Dž. D. Selindžera

Na dugoočekivanom albumu iz 2008. godine „Chinese Democracy“ legendarni bend je imao pesmu „The Catcher in the Rye“, nazvanu po klasiku Dž. D. Selindžera. Ipak, mnogi pretpostavljaju da pesma zapravo govori o događaju koji je promenio pop kulturu: ubistvo Džona Lenona 1980. godine, zato što je Lenonov ubica sa sobom imao primerak „Lovca u žitu“ kada je povukao okidač.