Francuska kinematografija odavno je zavredila pažnju filmoljubaca širom sveta. Reditelji, scenaristi, kao i slavni glumci iz ove zemlje retko koga će ostaviti ravnodušnim. Dakle, ako ovih dana imate višak slobodnog vremena ili nameravate da zbog lošeg vremena ostnete kod kuće, predlažemo vam da pogledate ova filmska ostvarenja. Ovo je lista od 8 fantastičnih francuskih filmova.

Top 8 francuskih filmova

Čudesna sudbina Amelije Pulen

U ovom sjajnom ostvarenju, Odri Tatu glumi stidljivu konobaricu koja se bori protiv svoje usamljenosti. Ona namerava da poboljša živote ljudi oko sebe. Ne samo da je Amelija beskrajno simpatična, već je i ceo film pravo ljubavno pismo Parizu, a posebno Monmartru.

Paris, Je T’aime

Ova jedinstvena antologija za koju je zaduženo 20 reditelja iz celog sveta sačinjena je od 18 kratkih priča. Te priče se odvijaju u Parizu. Svaku od njih snimio je drugi reditelj sa različitom ekipom glumaca. Tako da između ostalog ovde možemo videti i Natali Portman, Nika Noltija, Ludivin Sanjije kao i mnoge druge.

Nedodirljivi

Ono što je svojstveno za ovaj film je da je snimljen po istinitom dogođaju. U njemu se govori o prijateljstvu, žrtvovanju, istini, ljubavi i promeni kroz pozitivan način razmišljanja. Glavni akter u filmu je bogataš iz aristokratskog društva koji za ličnog asistenta uzima čoveka koji se u potpunosti razlikuje od njega, čoveka „sa ulice“. „The Intouchables“ je film u kojem se istovremeno prepliću drama i komedija, a od početka do kraja menjaće vam se osećanja, ali ipak, jedno je sigurno – ovaj film nas podseća koliko je zapravo život čaroban.

Evo još zanimljivih ostvarenja iz Top 8

 

Masculin Féminin

Vraćajući se u prošlost, Žan Lik Godar stvara portret omladinske kulture, ljubavi, revolucije i politike šezdesetih godina prošlog veka u Parizu. Film je među publikom postao poznat i kao „Deca Marksa i Coca-Cole“.

La vie en rose

Ovaj film zasnovan je na životu legendarne francuske šansonjerke Edit Pjaf. Glavna glumica Marion Kotijar je za svoju izvanrednu ulogu dobila Oskara. Na savršen način je uspela da dočara lik i delo ove velike pevačice. Pa stičemo utisak da zaista pred sobom vidimo veliku Edit Pjaf. Film je prava poslastica za sve ljubitelje muzike jer uključuje i veliki broj pesama i prikazuje životnu pozadinu koja je služila umetnici kao izvor inspiracije za njihovo nastajanje.

Blue is the Warmest Color
„Plava je najtoplija boja” oslikava priču o ljubavnoj vezi između dve devojke, Adel i Eme,  koje tumače Adel Eksarčopulos i Lea Sejdu. Sama tema filma je prilično kontroverzna i puna eksplicitnih scena seksa ali ipak se film Abdelatifa Kešiša se prvenstveno fokusira na ljubav, odnosno duboku emotivnu povezanost likova koju fenomenalni glumački dvojac uverljivo prenosi na veliko platno.
Umetnik
Ovo prelepo priznanje u eri nemog filma 1920-ih, snimljeno je 2011. godine. Osvojio je mnoge filmske nagrade. Kao npr 3 Zlatna globusa, 7 BAFTA, 6 Cezara i 5 Oskara, uključujući nagrade za najboljeg glumca Žana Dužardena i sporednu ulogu koju je odigrala Berenis Bežo.
Pierrot Le Fou
Pierrot le Fou je francuski film u režiji Žan-Lik Godara iz 1965. godine sa Žan-Pol Belmondom i Anom Karinom u glavnim ulogama. Film govori o frustriranom muškarcu koji napušta porodicu i lagodan način života kako bi se sa bivšom devojkom Anom Karinom vratio na Mediteran. Pravi problemi, međutim, nastaju kada sazna da je progone alžirski gangsteri … i tada počinje avantura!