Triler koji je savršen treba da poseduje tenziju, zanimljivu priču i vizuelnu privlačnost. Za filmove sa naše liste ne može se reći da im fali nešto od toga.

Pogledajte kojih to 10 filmova svakako zadovoljavaju ove, ali i još neke nenavedene kriterijume…

1. Rear Window (1954) 

Jedan od vizuelno najzanimljivijih filmova Alfreda Hitchcocka se sve vreme dešava u jednoj sobi iz koje glavni lik L. B. “Jeff” Jefferies (James Stewart), inače po profesiji fotograf, posmatra šta se dešava u zgradi preko puta i u dvorištu. Tokom voajerisanja svojih komšija, on biva ubeđen da se dogodilo ubistvo i odlučuje da se potrudi da zločin ne ostane nekažnjen. Savršen triler.

2. North By Northwest (1959)

Nasuprot filmu Rear Window, drugi Hitchockov film na listi North By Northwest se dešava na najrazičitijim lokacijama, od skupih hotela i železičkih stanica, pa do polja kukuruza i planine Rašmor. Ovaj triler ne samo što je jedan od najboljih trilera svih vremena, već ga mnogi smatraju i pretečom filmova o Jamesu Bondu i ostalih akcionih avantura.

3. The Manchurian Candidate (1962) 

The Manchurian Candidate je nastao po istoimenom romanu koji se bavi političkim zaverama tokom rata u Koreji. U glavnim ulogama se nalaze Frank Sinatra Laurence Harvey.

4. Blood Simple (1984)

Prvi film braće Coen je prepun tenzije i strave, ali kao i njihova kasnija ostvarenja poseduje i zdravu dozu humora. Frances McDormand igra glavnu ulogu u ovom filmu punom intriga, prevara i iznenađenja. Sjajan triler.

5. The Silence of the Lambs (1991)

Pokojni Jonathan Demme je dosta zadužio ljubitelje trilera upravo ovim filmom. Već poznata priča o serijskom ubici, njegovom bivšem psihijatru ljudožderu Hannibalu Lecteru (Anthony Hopkinsu) i detektivki FBI-a koja ima zadatak da reši slučaj (Jodie Foster), i posle toliko godina uspeva da svakim ponovnim gledanjem izazove jezu i strah.

6. The Usual Suspects (1995)

Pljačka koja je pošla naopako je tema ovog trilera, koji poseduje verovatno najbolju glumačku postavu u nekom filmu ’90-ih. Ne treba zaboraviti i zaista originalan zaplet i spektakularan kraj filma.

7. Se7en (1995) 

Brad Pitt Morgan Freeman igraju policijske detektive koji su u potrazi za serijskim ubicom koji bira svoje žrtve na osnovu njihovog ogrešenja o jedan od sedam smrtnih grehova. Film je režirao David Fincher.

8. Memento (2000)

Glavni protagonista Christopher Nolanovog prvog filma pati od gubitka kratkoročnog pamćenja, što mu znatno otežava planiranje osvete nad osobom odgovornom za silovanje i ubistvo njegove žene.

9. No Country For Old Men (2007) 

Drugi film braće Coen na listi im je i doneo dugo očekivanog Oskara za najbolji film. Teška i spora priča prati igru mačke i miša između oportunističkog zavarivača koji je slučajno nabasao na tašnu sa dva miliona dolara i profesionalnog ubice koji ima zadatak da novac vrati svom kriminalnom bosu.

10. Prisoners (2013) 

Film Prisoners pokazuje šta se dešava kada roditelji kidnapovane dece preuzmu pravdu u svoje ruke. Odličnu glumačku postavu ovog filma predvode Hugh Jackman, Jake Gyllenhaal i Paul Dano.

 

Prenosi City magazine