U našim mislima gotovo uvek postoji misao koja nas pogađa svojom potencijalnom ostvarljivošću: sve će biti u redu i bit ću srećan kad… Kad budem mršaviji; kada nađem bolji posao; kad sretnem pravog muškarca; kada zaradim puno novca.

Takva misao nas munjevitom brzinom odvodi iz sadašnjeg trenutka u budućnost, koju sami nismo precizno definisali. Ako ne obratimo pažnju, ova će se misao pretvoriti u duboko uverenje da je sreća negde drugde. Oduzeće nam osećaj zadovoljstva…

 

Zadovoljstvo je sposobnost da se primeti šta je pred nama i šta predstavlja sadašnji trenutak. Započinje na mestu gde ne žudimo ni za čime drugim, ne želimo da budemo drugde, ne treba nam ništa što bi taj trenutak moglo da dovrši. I važno je da taj pokušaj ne pokušavamo da kontrolišemo.

 

Kada osećamo da nam upravo u ovom trenutku svet nudi nešto posebno, bilo da je to nešto lepo i prijatno ili nešto izazovno i teško, na nama je da odaberemo otpor ili prihvatanje. Mnogo toga što smo sada i onoga što smo nekada bili je deo naših nada i planova.  Zadovoljstvo ide ruku pod ruku sa prihvatanjem i oslobađanjem. Sa zahvalnošću i sposobnošću da osetite upravo ovaj trenutak i opustite se u njemu.

 

Želja za rastom i širenjem kao i planovi za budućnost nas motivišu. Ali zašto ne bismo putovali putem ličnog razvoja i postizanja ciljeva ojačanih slatkim ukusom užitka! Ovo je snaga užitka: stupiti u svesni odnos sa sadašnjim trenutkom. Biti prisutan i sa zahvalnošću prihvatati darove života i ponavljati ih iznova i iznova.