Prema studiji objavljenoj u časopisu Journal of Human Nutrition and Dietetics. Pijenje puno vode povezano je s konzumiranjem manje kalorija, nižim šećerom i holesterolom. Kao i manjim unosom soli, prenosi Geek.hr.

Naučnici sa Univerziteta Ilinois su analizirali podatke više od 18.000 odraslih osoba o svemu što su izjavili da su jeli i pili tokom 10 dana.

Količina vode od pojedinca do pojedinca nije se naročito razlikovala. Ustanovljeno je da povećanje dnevne potrošnje vode između 1 do 3 šoljice korelira sa smanjenjem ukupnog dnevnog unosa energije za 69 do 206 kalorija. 206 kalorija za 17 dana predstavlja pola kilograma masti, pa utiče na mršavljenje. Smanjio se i unos šećera između 6 i 8 grama, natrijuma između 78 i 235 miligrama, kao i holesterola između 7 i 21 grama.

„Postoje dva razloga zašto voda može učiniti ljude suzdržanijima u jelu“, tvrdi glavni autor studije Ruopeng An.

„Prvo, efekat supstitucije – ljudi piju vodu umesto slatkih pića. Drugo, možda se osećaju zadovoljeni s trbuhom punim vode pa ne jedu toliko grickalica“, objašnjava.

Dosadašnja su istraživanja većinom bila podeljena oko toga pomaže li voda gubitku kilograma. Dženifer Kuk, profesorka kineziologije na kanadskom Jorku, smatra da postoji određena istina u tome da pijenje vode može smanjiti potrebu za kalorijama ispunjavanjem želuca. Tako da je dokazano da tiče na mršavljenje. Ali, na kraju, želudac će se opet razvući, prenosi Geek.hr.