Jutarnje navike i rituali, nekada i nisu baš dobri po naše zdravlje. Mnogim ljudima je jutarnja kafa, prva pomisao kada otvore oči. Ipak, dokazana su istraživanja da ove jutarnje navike većine i nisu najbolje za sam metabolizam.

„Ključ“ je u nivou hormona kortizola, poznatijeg kao hormona stresa, koji je najviši ujutru kada se budimo. A najniži uveče kada odlazimo na spavanje.

– Ispijanje kafe rano ujutru, kada je nivo kortizola najviši, remeti hormone u organizmu i narušava cirkadijski ritam. Kortizol loše deluje na ovulaciju, hormonalni balans i kilograme – objasnila je nutricionista i lekar Karlin Rozenblum.

– Konzumiranje kofeina kada je nivo kortizola najviši podstiče pojačano lučenje kortizola. Iako zasad nije objašnjeno zbog čega se ovo događa, verujemo da kafa ima uticaj na određene vitamine i minerale u telu. Kortizol je kao i svi ostali hormoni nužan za funkcionisanje organizma. Ali problem nastaje kada smo neprestano pod stresom i kada ga telo stalno luči. Ovo može da dovede do povećanog nivoa šećera u krvi i do insulinske rezistencije – dodala je ona.

Savet je da kada se probudite, prvo što bi trebalo da uradite jeste da doručkujete.  Ono što je takođe važno jeste da ne pijete kafu ni odmah nakon obroka. Idealno je da sačekate da prođe pola sata ili sat vremena od doručka i da tada popijete svoj omiljeni jutarnji napitak, kako se ne bi remetilo varenje i kako bi se snizio povišen nivo kortizola.