Strah od porođaja imaju mnoge buduće majke i jednostavno ne znaju kako da sa njim izađu na kraj.

Uglavom se sve svodi na strah od preteranog bola, od toga da one to neće moći da izdrže, strah od toga da li će sve biti u redu sa njima i bebicom.

Sve je u redu – niste razmaženi. Zapravo, istina je da se veliki broj žena suočava sa tokofobijom, te da je nekolicini potrebna i stručna priprema za sam čin porođaja.

U medicini se razlikuju primarna i sekundarna tokofobija:

1. Primarna se javlja kod žena koje nikada nisu rađale, a povezana je sa nekim traumatičnim iskustvom iz prlošlosti.

2. Sekundarna tokofobija pogađa žene koje su prethodno imale teško porođajno iskustvo.

Istraživanja su pokazala da je između 2,4 i 14 odsto žena sklono tokofobiji.

Zašto se javlja strah od porođaja?

Strah ima svoju funkciju – da nas zaštiti, sačuva, upozori na opasnost. U trudnoći ovaj strah nije usmeren samo na dobrobit majke već i deteta za koje brinemo od prvog dana graviditeta. U ovom periodu jake emocije su uobičajene, pa i strah od porođaja nije neobičan, čak je i razumljiv, naročito ako se uzme u obzir da to jeste medicinski i fiziološki zahtevan događaj.

Dakle, anksioznost i razumna količina straha od porođaja očekivani su i ne treba da se junačite i da negirate ova osećanja ukoliko se pojave. Trudnoća i porođaj su veliki događaji u životu i ne smete biti strogi prema sebi.

Ipak, to ne znači da treba da se prepustite strahovima. Važno je da o njima govorite i da se s njima suočite kako biste, kad bude vreme da vaša beba dođe na svet, bili spremni i pribrani, te pomogli i sebi i bebi. Stoga smo rešili da navedemo najčešće strahove u vezi s porođajem koji se javljaju kod žena i da vam otkrijemo da li su oni opravdani i kako da im se suprotstavite.

Kako da pobedite strah od porođaja?

Ako ste svesni svojih strahova i želite da se obračunate s njima, prvo i najvažnije pravilo jeste: RAZGOVARAJTE i potražite odgovore na sva pitanja koja vas muče.

Podelite svoje bojazni

Pre svega, važno je da vaš partner zna čega se sve bojite i da vam pruži podršku. Ne dozvolite da vas ubede kako su vaši strahovi neosnovani i kako nisu važni. Na taj način samo ćete stvoriti mogućnost da u trenutku kad vam je prisebnost najpotrebnija – podlegnete svojim strahovima. Razgovarajte s lekarom i babicama i prikupite sve informacije koje su vam neophodne da biste se osećali mirnije.

Upišite školicu za trudnice

Kursevi za buduće roditelje pravo su mesto da dobijete kvalitetne odgovore na sva pitanja koja vas okupiraju i da ujedno podelite svoja iskustva s drugim ženama. Kad shvatite da niste jedina žena koja se suočava sa strahovima, biće vam lakše.

Razmislite o duli

Dula ili babica – svejedno. Ovo je osoba koja je obučena da vam pruži adekvatnu pomoć, bude podrška i olakša vam svaku fazu porođaja. Ona će se upoznati s vašim strahovima i biti uz vas u svakom trenutku.

Partner na porođaju

Nažalost, u Srbiji su i dalje retka porodilišta u kojima je dozvoljeno da tate prisustvuju porođaju. Ali, ako ste jedna od srećnica koje imaju ovu mogućnost, ozbiljno je uzmite u razmatranje. Ko vas bolje poznaje i čija vam podrška može značiti više u tom trenutku od podrške oca vaše bebe?

Ne tragajte za iskustvima

Ovo će biti teško, ali morate reći čvrsto „ne“ svim video-snimcima, svim grupama mama, svim ženama iz vašeg okruženja koje su spremne da s vama podele iskustva. Njihova namera jeste dobra, ali lako se može dogoditi da samo pojačaju vaše strahove.

Obezbedite pomoć

Mnoge žene se boje obaveza koje dolaze nakon porođaja, dok su još osetljive a njihovo telo izmoreno. Ako je ovo i vaš strah, obezbedite sebi pomoć za prve dane, to će vas umiriti.

Posetite psihologa

Ukoliko nikako ne uspevate da prevaziđete strah od porođaja, ma koliko se trudili, vreme je da se obratite psihologu. On će vas osnažiti, ohrabriti i pronaći način da vam pomogne da se suočite sa svojim strahovima i pobedite ih.