Krofne sa čokoladom imaju izvanredan ukus. A ova poslastica svima uspeva. Zato se za vikend počastite ovim preukusnim slatkišom.

Krofne sa čokoladom

Sastojci:

150 g maslaca
40 g svežeg kvasca
15 g šećera (Za Kvasac)
4 dcl mleka
60 g šećera
2 vanilin šećera
3 jaja
1 narendana korica limuna
4 velike kašike ruma (ili 4 kašike mleka, ako ne želite da krofne imaju alkohol u sebi)
850 g + dodatnih 50 g glatkog brašna
15 g soli
2 kašike hladnog mleka Za premazivanje
čokolada, pekmez za nadev
šećer U prahu za posipanje
ulje za prženje

Priprema:

U većoj posudi izmrviti sveži kvasac pa dodati šećer. U drugoj posudi otopiti maslac sa mlekom. Sve prema količini napisanoj u sastojcima. Mleko mora biti mlako i to je bitan element kako bi vam krofne ispale savršene izgledom i ukusom. Sada od ukupne količine mlakog mleka odvojite oko 1–1,5 dcl, pa dodajte u izmrvljeni kvasac sa šećerom. Ostavite da tako stoji 10 minuta da kvasac “nadođe”. U posudu za testo dodajte jaja, šećer i vanilin šećer. Sve dobro promešajte, pa dodajte kvasac koji je nadošao kao i preostalo mleko sa maslacem.

Dodati i rendanu koricu limuna, rum ili mleko (ako ne volite ili ne konzumirate alkohol)pa sve dobro promešati.

Ne morate dodavati neku alternativu rumu jer postoji neko mišljenje da će zbog alkohola, ruma ili rakije krofne upiti manje ulja. To nije istina. Sada u 850 g brašna dodati so i promešati, pa dodati polovinu u prethodnu smesu.

Mešati par minuta, pa dodati opet polovinu brašna i nastavite da mešate 1-2 min. Dodati i preostalo brašno, pa nastaviti istu proceduru dok ne dobijete lepljivo testo za krofne. Testo mora biti takvo jer u protivnom nećete dobiti onaj karakteristični prsten oko krofni i biće žilave, a ne mekane i pahuljaste.

Ostaviti poklopljeno na sobnoj temperaturi 45 minuta. Bitna je i temperatura prostorije gde se prave krofne. Ako nije toplo, onda možete staviti poklopljeno testo za krofne na radijator ili ugašenu mlaku peć.

Nakon 45 minuta ponovo premesiti testo dok se varjača ne počne odvajati od testa kako je prikazano u videu. Znači na varjači ne sme ostati testo da se razvlači i lepi. Ostaviti drugi put da se diže 45 minuta.