Namirnice s vitaminom C

Vitamin C je snažan antioksidans, idealan za čvrstu i mladoliku kožu. Pridonosi prirodnom stvaranju kolagena, proteina koji održava elastičnost kože i štiti krhku zid krvnih sudova od UV zraka. Lako se nalazi u svežem, sirovom voću i povrću kao što su dinje, jagode, kupine, zelene paprike, paradajz, karfiol i brokoli, a posebno u citrusima – pomorandži i limunu.

Namirnice s vitaminom E

Vitamin E je još jedan snažan antioksidans koji pomaže ćelijima da se bolje formiraju. Ali i štiti kožu od slobodnih radikala koji leti dobijaju na snazi delovanjem sunčeve svetlosti i uzrokuju fotostarenje kože, kažu stručnjaci. Nalazi se u hladno presovanim biljnim uljima. A to su maslinovom, suncokretovom, sojinim i pšeničnih klica. Kao i u orašastim plodovima poput: oraha, badema i lešnika, u zelenom lisnatom povrću, kukuruzu i integralnim žitaricama.

Namirnice s vitaminom A

Vitamin A ima važnu antioksidativnu ulogu i neophodan je za regeneraciju kože i sluzokože. Osim toga, pomaže u proizvodnji melanina, koji je naša prirodna zaštita od UVB i UVA zraka, te čini kožu glatkijom, ujednačenom i hidriranom. Nalazi se u hrani u dva oblika: kao vitamin A u mleku i mlečnim proizvodima, džigerici, jajima i ribi, pre svega svežoj, i kao beta-karoten u zelenom lisnatom povrću poput spanaća i blitve, te u crveno-narandžasto-žutom povrću. kao što su: šargarepa, paradajz, kajsije, trešnje, dinje, breskve i nektarine.

Beta karoten

Najkorisniji je likopen, antioksidativni pigment koji paradajzu daje karakterističnu boju, a prisutan je i u jabukuma, kajsijama, lubenici, papaji i pink grejpu. Prirodno reflektuje UVA i UVB zrake te je važan antioksidans koji štiti kožu od slobodnih radikala.