Da li će dete biti levoruko ili dešnjak možete pročitati po malim naznakama. Kada posmatrate dete u njegovim svakodnevnim aktivnostima, možda će vam biti teško da kažete koja ruka će biti dominantnija jer oni često stvari rade sa obe ruke.

Dominantna ruka je ona koja je jača i okretnija kada je u pitanju spretnost, dok je nedominantna ruka deteta slabija i manje vešta u svakodnevnim zadacima. Poput hranjenja, bacanja lopte ili izgradnje tornja od kockica. Ako bismo dominantnu ruku bazirali na statistici, mnogo je veća verovatnoća da će vaše dete biti dešnjak, zajedno sa 85 do 90 odsto populacije.

Deca levorukih roditelja imaju veću verovatnoću da budu levoruki nego deca čiji roditelji dominantno koriste desnu ruku. Istraživači smatraju da nasledstvo čini oko 25 odsto šanse da dete bude levoruko. Ali pošto je šansa tako mala, većina mališana levorukih roditelja na kraju koristi svoju desnu ruku kao dominantnu.

Kako da znam da li je dete dešnjak ili levoruko?

Iako ne možete da kontrolišete da li će vaše dete biti levoruko ili dešnjak. Možda ćete moći da odredite na koju stranu naginje tako što ćete mu ponuditi niz zanimljivih igračaka da biste podstakli hvatanje. Dozvolite im da prebacuju iz ruke u ruku kako bi na kraju izabrali koja im je najudobnija.

Naravno, svako dete se razvija sopstvenom brzinom, pa se trudite da ne razmišljate prerano. Ali ako vaše dete izrazito favorizuje jednu ruku pre nego što napuni 18 meseci, obavestite doktora. U retkim slučajevima, rani i dosledna sklonost može signalizirati neurološke probleme.

Razvoj ruke je urođena osobina na koju utiče i ono što dete vidi i doživljava u kući. Ali dok vaše dete može da oponaša način na koji držite viljušku, ona će na kraju odlučiti koja je ruka najbolja za njeno prinošenje do usta. Dopustite im da istražuju i vežbaju, a onda i sami shvate koja im je dominatnija ruka.