Oktobarska deca se za razlilu od dece koja su rođena u leto i proleće, razlikuju. Jesen je za mnoge najdepresivbnije godišnje dobe i asocijacija na gašenje nečeg svetlog, živahnog, radosnog, živog. Lišće počinje da žuti, opada, kiše i raniji zalazak sunca čine dane tmurnijim i kraćim…

Ipak, jarke i zlatne boje jeseni, naročito u oktobru, srećom ruše takvu sliku, stvaraju osećaj topline i spokoja…

Za one koji će se baš u ovom mesecu ostvariti u ulozi mama i tata, oktobar je možda i najbolje vreme za to, a njihovi bepci, bar prema nekim zanimljivim statisitikama, imaju svoje posebnosti i dobre predispozicije.

Evo nekoliko razloga za takva verovanja…

1. Biće sportski nastrojeni

Deca rođena u oktobru najčešće postaju sportske zvezde. Jednao istraživanje izdržljivost i snage među školskom decom otkrilo je da su „deca rođena u oktobru jača od one rođene u bilo kojem drugom mesecu, osim u septembru i novembru“.
Smatra se da je razlog za to veća izloženosti vitaminu D u trudnoći.
— Deca rođena u jesen imaju malo veće kosti i masu mišića. Ako postaju ranije aktivna i uključuju se u sportske aktivnosti, imaju sve predispozicije za uspeh — rekao je dr Gevin Sanderkok sa Univerziteta u Eseksu za „Njujork magazin“.
2. Imaju predispoziciju da postanu predsednici
Zanimljivo je da je u oktobru rođeno više američkih predsednika nego u bilo kom drugom mesecu. Džon Adams, Raderford B. Hejz, Čester Artur, Tedi Ruzvelt, Dvajt D. Ajzenhauer i Džimi Karter neki su od predsednika koji su rođendan slavili u oktobru.
3. Manja je verovatnoća da će se roditi za Noć veštica
Poslednjeg dana u oktobru, kada zapadne kulture slave obeležavaju Noć veštica, rodi se manje dece nego recimo za Dan zaljubljenih u februaru. Nije poznat razlog tome, ali jedna grupa naučnika sa Univerziteta Jejl smatra da podsvest majke ima uticaja na to, jer ne žele da im se deca rode na dan uoči obeležavanja pomena na sve umrle (prim. aut. 1. novembar — Svi sveti).
4. Verovatno će doživeti duboku starost
Čikaški univerzitet je još 2011. godine istražio da ljudi rođeni u oktobru češće proslave stoti rođendan od onih rođenih u aprilu.
5. Imaju manji rizik od kardiovaskularnih bolesti
Bebe rođene u oktobru imaju manji rizik od svih bolesti, a posebno onih kardiovaskularnog sistema.

6. Oktobarska deca su emocinalno stabilnija

Ovde se naučnici pozivaju na onu ranije spomenutu dugovečnost. Oktobarske bebe imaće dobro mentalno zdravlje, zbog čega je procenat onih koji su skloni samoubistvu veoma mali.