Raspoloženje varira tokom dana.

Ne samo da zdrava ishrana pomaže u skidanju kilograma, već je i pametan izbor što se tiče mentalnog zdravlje.

Naime, portal Everydayhealth ističe da je najbolji nutritivni plan za prevenciju depresije. Raznovrsna ishrana sa mnoštvom voća, povrća, integralnih žitarica, orašastih plodova, pasulja i hrane bogate omega-3 masnim kiselinama.

„Jedenje nekoliko porcija voća i povrća dnevno, zajedno sa integralnim žitaricama, nemasnim mesom i povremenim poslasticama. To je najbolji način da se podrži dobro mentalno i fizičko zdravlje tokom celog života“, kaže dr Felisa Džeka.

Određena hrana može da pomogne našem mentalnom zdravlju. Preporučljivo je da se jede lisnato povrće, jer su namirnice poput kelja, spanaća i brokolija pune vitamina i minerala. Neki od minerala poput magnezijuma, kalijuma, folne kiseline i vitamina B-12. Za koje se smatra da poboljšavaju raspoloženje i umanjuju anksioznost i potištenost.

Takođe, na listi se nalazi i orašasti plodovi, a važne su i zdrave masti, i to one koje se nalaze u masnoj ribi, maslinovom ulju, avokadu. One imaju antiinflamatorna svojstva, i takođe su blagotvorne, baš kao i bobičasto voće – borovnice, maline i jagode.

Šolja kafe može da poboljša raspoloženje, jer kofein pruža trenutnu snagu, a studije o kofeinu i depresiji sugerišu da kafa može da pomogne u zaštiti od depresije. Prema rezultatima objavljenim u januaru 2016. u časopisu Molecular Nutrition & Food Research, 2 šoljice kafe utiču povoljno na naše mentalno zdravlje.