Prevelika strogost prema sebi i svojim očekivanjima mogu da dovedu do psihičkih problema, poput anksioznosti i depresije. To najčešće učini naš unutrašnji kritičar.

Jednom kada ne ispunite ono što ste želeli, osećaćete se bezvredno i počećete da podcenjujete sebe.

Zato je bitno da primetite takav obrazac ponašanja i razmišljanja i pokušate da ga ispravite.

Ponekad je teško da to postignete sami, pa će vam možda biti potrebna pomoć psihoterapeuta, ali nikada nemojte da se ustručavate da potražite pomoć onda kada zaista osećate da ne možete sve sami.

Evo koji znakovi pokazuju da imate prevelika očekivanja i da ste prestrogi prema sebi.

1. Stalno sebe osuđujete

Osećate se kao da ste loša osoba zbog određenih postupaka ili odluka. Umesto da oprostite sebi i naučite na greškama, sami sebe osuđujete i ljutite se na sebe. Stalno pričate o tome šta ste mogli da učinite drugačije i uvek tražite greške. To ne radite samo kad ste vi u pitanju, već stalno tražite greške i drugim ljudima.

2. Fokus vam je samo na velikim, često u ovom trenutku nedostižnim ciljevima

Kada postavljate ciljeve, pravite ogromne korake koje često ne možete da ispunite. Umesto da svoje ciljeve razložite na nekoliko manjih i slavite male pobede, fokusirate se samo na velike i kao rezultat toga uvek ste razočarani u sebe.

Umesto toga, postavljajte sebi kratkoročne i manje ciljeve, koje kada ispunite, će učiniti da se osećate srećno i zadovoljno.

3. Ne primećujete svoj napredak

Upravo ti mali ciljevi će vam pomoći da osetite kako napredujete. Međutim, fokusiranjem na velike ciljeve ćete uvek imati osećaj kao da ste na nultoj tački i da nikako ne napredujete. Niste svesni svog rasta i stalno imate osećaj da biste mogli da učinite nešto više za pohvalu. Svoja postignuća gotovo ne primećujete ili uh vrlo brzo zaboravljate.

4. Očekujete promenu preko noći

Kada se odlučite za nešto, očekujete brze rezultate i niste svesni da to nije uvek moguće. Onda ste razočarani kada promena dođe sporije nego što ste zamislili, te ne možete da uživate u njoj.

Ako se prepoznate u navedenim stavkama, zapitajte se zašto je to tako. Zbog čega ste strogi prema sebi? Nakon što dobijete odgovor, lakše ćete razumeti sebe i znaćete kako sebi da pomognete.

5. Stalno se preispitujete

Koju god odluku da donesete, niste mirni. Stalno preispitujete svoje misli, osećanja, odluke koje donosite i pitate se da li ste ispravno postupili i da li je trebalo drugačije.