Stresne situacije se dešavaju svakome od nas, ali je najvažnije da ih problema isplivate i pronađete rešenje.

Kako biste naučili kako da se nosite sa takvim stvarima, dobro je da uvek imate na umu tri misli koje mogu u potpunosti da vas izdignu iz problema i pomognu vam da pronađete svetlost na kraju tunela.

Sve se menja u životu, a i sposobnost da se prilagodite spoljašnjim promenama je najvažnija za opstanak, ali i za blagostanje. Čak i kada život ne donosi najlepše vesti, te prolazite kroz stresne situacije, morate da budete stabilni i svoji.

Tri bitne stvari

1. Preterana samokritika – Najizazovnije što možete da uradite jeste da se u teškim i izazovnim trenucima zaključate u četiri zida, upuštajući se u neobuzdanu samokritiku. Umesto da sebe dodatno mučite, preispitujete, stavljate na “optuženičku klupu”, pokušajte da izolujete iskustvo od neke negativne situacije. Osvestite da se sada događa nešto negativno, a zatim to postepeno oslobađajte. Neće se dogoditi tokom noći, ali svakodnevnim radom na sebi, otpuštate sve i isceljujete svoje biće postepeno. Ovo je lek, a samokritika može biti otrov.

2. Čovek troši istu količinu energije da bi sebe učinio nesrećnim ili srećnim – Naravno, treba da proživite ono što vam se dogodilo. Osvestite sve događaje, emocije, promene. U ljudskoj prirodi je da se čovek nekada oseća tužno, nezadovoljno, ljuto – i to treba osvestiti i proživeti. Ipak, ne treba da se “utapate” u ovakvim osećanjima i ostajete zarobljeni u njima. Postepeno menjajte emocionalne i misaone obrasce, proživite tugu, ali odlučite da ona nije vaš način života. Umesto da svu svoju energiju posvećujete neprijatnim osećanjima, vi je usmerite na sreću, na ono lepo, na stvari na kojima ste zahvalni.

3. Posle nekog vremena situacija će se smiriti – Nagle promene u životu mogu da nas uznemire. Kada nas pogode životne oluje, teško je da se vratite u stabilan položaj. Ako se nađete u ovoj poziciji, podsetite se da je ovo samo jedna od stanica na vašem putovanju. Osvestite da samo vi možete uticati na to kakav ćete život i budućnost imati. Posle nekog vremena, možda ćete primetiti da ova oluja i nije toliko strašna kakva vam se činila na početku.