Baklava je staro tursko tradicionalno jelo, ali je jako zastupljeno kod nas.

Predstavljamo vam recept za baklavu sa heljdinim korama, suvim šljivama i orasima.

Potrebni sastojci:

  • 500 g heljdinih kora
  • 300 g suvih šljiva bez koštica
  • 250 g mlevenih oraha
  • 5 kašičica meda
  • 250 g maslaca i kašika ulja (za premazivanje kora)

Za sirup-preliv:

  • 700 g sećera
  • 800 ml vode
  • sok od jednog limuna

Priprema:

Šljive oprati u toploj vodi, dobro iscediti, iseckati i pomešati sa mlevenim orasima.

U šerpu istopiti 250 g maslaca sa jednom kašikom ulja. Ovo će služiti za premazivanje kora.

Ređati po 4 kore jednu na drugu, svaku premazati sa istopljenim maslacem.

Na početak naređanih kora staviti mešavinu iseckanih šljiva, oraha i dodati jednu kašičicu meda.

Zamotati u rolnu i ponoviti postupak sa preostalim korama.

Rolne poređati u pleh i iseći na kocke, pa premazati preostalim maslacem.

Baklave peći u rerni zagrejanoj na 200 °C i paziti da ne izgore.

Dok se peku baklava napraviti preliv tako što ćete staviti šećer, vodu i sok od limuna da proključa, a zatim kuvati sirup 10 minuta.

Ispečenu baklavu ohladiti bar 10 minuta i ujednačeno preliti vrućim sirupom.