Mramorna torta je savršena kremasta poslastica, kojoj nećete lako moći da odolite. Izuzetno lako se pravi, a svi će misliti da je iz poslastičarnice. Lagana i kremsta poslastica koja će oduševiti sve vaše goste, a vi ćete sigurno dobiti titulu najbolje domaćice.
Uživajte!
Sastojci za koru:
150 g keksa
Za crni fil:
130 g šećera
45 g brašna
20 g kako praha
500 ml mleka
15 g putera
2 ml ekstrakta vanile
Za beli fil:
130 g šećera
45 g brašna
500 ml mleka
15 g putera
2 ml ekstrakta vanile
Za glazuru:
200 ml tople vode
30 g šećera
25 g kakao praha
20 g gustina
15 g putera
75 g tamne čokolade
Priprema:
U kalup prečnika 26 cm obložen pek papirom poređajte keks na dno i uspravno po ivicama.
U mleko dodajte gustin, ekstrakt vanile, kakao i šećer, pa sve dobro izmešajte i zagrevajte na laganoj vatri da dobijete gustu, ali glatku smesu, uz konstantno mešanje.Za beli fil ponovite postupak, samo što u njena ne dodajete kakao.
Po sredini kalupa neizmenično ulivajte po malo od oba fila, trudeći se da van ostaju krugovi. Ovo radite dok ne potrošite sav fil. Stavite u frižider da se hladi oko sat vremena. Za glazuru šećer otopite u vodi zajedno sa gustinom i kakaom, na laganoj vatri uz mešanje.
Na kraju dodajte crnu čokoladu i mešajte dok se potpuno ne otopi. Kada se malo prohladi prelijte preko torte i ravnomerno rasporedite. Neka se hladi u frižideru 3 sata pre služenja. Po želji je ukrasite čokoladnim bombonama.
Za lakšu pripremu pogledajte video: